Princeza nemira

KUTIJA ŽIVOTA
2011/01/25,22:09

 

  Znate li koliko vremena je potrebno da se uspava jedan andjeo? Pet,deset minuta,pola sata...verovali ili ne čitav jedan sat(dobro barem ovaj moj andjeo).

I tako...pevam ja  i pevam.Izredjala sve pesmice sve dok me grlo nije izdalo a usne presušile.I...razmisljam.

Sta i kako dalje pitanje je sada?

Mnoge pozitivne osobe koje su prošetale mojim blogom i čije iskreno misljenje uvažavam su mi savetovale da na razvod gledam ovako:

Dakle,dobila sam šansu za novi zivot.I sada sve kreće iz početka.Retko ko dobije priliku za tako nešto.

Simboličar,sanjar,ponesena kao i uvek zamisljam sopstveni zivot u vidu nekakve kutije zapakovane u ukrasni papir na sred koje je svezana mašnica.

Gledam tu kutiju iz daljine.Divim joj se.Pomalo strahujem da odvežem mašnicu i otpakujem je.

Mami me.Vuče k sebi.

Medjutim sve se mislim da će ukoliko je otvorim iz nje ponovo pojaviti nekakav nakeženi čupavac.

Primičem joj se.Bojažljivo je posmatram.

Na posletku ,nestrpljiva i inpulsivna kao i uvek razvezujem mašnu(moram priznati jedva sam uspela da otpetljam čvorove :)),stržem ukrasan papir te podižem poklopac.

U njoj nekakvi spisi na otrcanim ,požutelim papirima.Pisma,zaveti ljubavi,rešenja o premeštaju radnog mesta,izbledele fotografije,pozivnice za nekadasnje venčanje.Pa sve nekakve dotrajale sijalice koje treba novim da se zamene(jer u mom zivotu nikako neko svetlo da zasija barem i baterijska lampica necu se žaliti),adresari ljudi koji mi više dragi nisu,prazne flaše i tanjiri,voda od suza smeštena u posudicu bez dna kojoj polklopac nisam pronašla uprkos mnogobrojnim pokušajima.Osmeh mog andjela.

Kutiju najpre odbacujem od sebe.Medjutim doziva me kezeci mi se u lice.Moraš me uzeti.Kao da je čujem kako progovara.Ja cu biti uvek ovde ,pratiti te u stopu dokle god to ne učinis.Ići ću za tobom preko okeana,pratiti te do kraja sveta.Sve dok me ne uzmes i prihvatis kao svoju.

Brišem suze i blago se smešim.

Uzimam kutiju i obavijam ruke oko nje.Jos uvek ne mogu da izvadim fotografije,dotrajale sijalice,tanjire,flaše,adresare,pisma,posudu sa vodicom od suza,požutele papire.Oni su još uvek tu.Deo su mog zivote želela to ili ne.Doćiće vreme i kada ću se polako opraštati od njih.Tada ću konačno naći poklopac one posudice.Upaliti baterijsku lampu ,napuniti tanjire i podignuti čašu u vis.

Do tada,jedino što sam izvukla iz kutije i čvrsto zgrabila te prigrabila i smestila uz  svoje srce jeste osmeh moga andjela.


Hvala Vam što me čitate.

 

SVETA TATJANA
2011/01/25,09:18

 

          Dragi moji,

Tokom zaivota na Kipru uvidela sam da niko ne slavi slavu te da se imendani slave vise nego rodjendani.Bila sam pomalo tuzna.Svi imaju svoje svece zastitnike.Nekoga ko ih cuva,kome podizu casu u zdravlje.

Jednog suncanog popodneva odlucila sam da odem u jedan od njihovih manastira i raspitam se da li postoiji moja imenjakinja kao svetica.Zaprvo pronasla sam je u crkvenom kalendaru.Medjutim interesovalo me je da li mogu da saznam nesto vise o njoj.

Dok sam setala medju gomilom fresaka raznoraznih svetaca, potpuno opcinjena,  stidljivo sam upitala prodavca "Tatjana,da li mogu da kupim ikonu svete Tatjane"

Nasmesio mi se i pruzio mi u ruku ikonu prelepe mlade zene zlatne kose.

Uzela sam je u ruku,cvrsto je stegnula i od tada i ja pocela da slavim ovaj dan.Dobila sam  zivotnu zastitinicu.

Pokusala sam da ponesto otkrijem o njoj a sada zelim da topodelim i sa vama.

SVETA TATJANA JE BILA RIMSKA HRISCANKA I DJAKONISA PRI CRKVI S POCETKA III VEKA.CAR ALAKSANDAR SEVERIN JE U CAST SVOJE POBOZNE MAJKE U SVOM DVORU DRZAO STATUE ISUSA I APOLONA.MEDJUTIM NJEGOVI DOGLAVNICI SU MIMIO CAREVOG ZNANJA PROGANJALI HRISCANE.JEDNOGA DANA PRAVNIK ULPIJAN JE UHVATIO TATJANU I NAREDIO JOJ DA PRINESE ZVRTVU APOLONU.kADA SE ONA POMOLILA PRED STATUOM  ZEMLJOTRES JE UNISTIO IDOLA I DEO HRAMA.TADA SU TATJANU IZVELI NA MUCENJE.MEDJUTIM ONA JE MOLILA BOGA ZA SVOJE MUCITELJE.ONI SU JE SIBALI,SAKATILI...ALI SVAKE VECERI ANDJELI SU DOLAZILI I TAMNJICU U KOJOJ JE BILA SMESTENA I SVAKOGA JUTRA IZLAZILA JE PRED MUCITELJA ZDRAVA I CELIVANA.ZATIM SU JE BACILI PRED GLADNOG LAVA.ALI LAV JOJ SE UMILJAVAO A ONA GA GLADILA PO GLAVI.KADA SU VIDELI DA NE MOGU PROTIV NJE ODSEKLI SU JOJ KOSU JER SU VEROVALI DA JE U NJOJ BILA SKRIVENA VRADZBINA I NA POSLETKU JE POSEKLI MACEM ZAJEDNO SA NJENIM OCEM 259 GODINE.

Sveta Tatjana inace se smatra i zastitnicom ucenika i studenata i slavi se kao praznik u Rusiji.

Hriscani je slave 25 januara po starom i 12 januara po novom crkvenom kalendaru.

Od kako sam saznala za nju ovaj dan slavim kao svoj imendan.

Eto sada sam vam i svoje pravo ime otkrila.

Podizem casu i nazdravljam u cast Svete Tatjane zastitinice moje.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu