Princeza nemira

ROBOVI NAVIKA
2010/12/22,06:20

Dragi moji

Rano jutro.Budi me alarm na mom mobilnom telefonu.Nakon sto pogledah kroz prozor(vec dugo tako nesto u ovim casovima nisam imala luksuz sebi da priustim) shvatih da se gotovo uopste ne razlikuje od noci.Hladno je.Svetleca panorama grada se prostire sa pogleda preko moga prozora,bas kao i svake veceri.Tiho je.Shvatam da cu nastaviti dan uobicajeno.Istusiracu se,oprati zube,popiti kafu,obuci se...Uradicu bas isto ono sto radim svakoga dana, onako mehanicki, rutinski,bez pitanja da li ce se sve to jednoga dana promeniti.Od kako sam dobila dete ljudi mi neprestano govore da su deca robovi navika.Utvrdila sam da ima neke istine u tome.Ukoliko naviknemo dete da spava ili jede u isto vreme onda ce u isto vreme imati i potrebu za tim.Medjutim deca odrastu.Menjaju svoje navike,svoje zelje,planove.A Sta je sa nama?Da li mi i dalje nastavljamo da zivimo svaki dan sa istim radnjama i navikama.Da li se ikada zapitamo da li se te nase navike mogu promeniti ili samo nastavljamo dalje poput nekakvih malih programiranih robota?Da li ikada pomislimo da sve moze da izgleda drugacije ili smo pak podlegli pritisku drustva i prihvatili zivot kakav jeste i kakav nam se nudi?Dobro sada,razlicita od drugih(kakva sam cudom nekako uvek bila) tu sam rutinu pokusala malo da promenim.Bilo je to onda kada sam jos uvek verovala da cu uspeti da promenim svet.Rekla sam sebi da necu da zivim tako pa sam putovala,neko vreme zivela i u drugoj zemlji,promenila zanimanje,pocela da pisem..uporno radila sve ono sto ce barem u nekoj meri promeniti moj zivot.Ali,pogadjate,promena je bila samo kratkotrajna .Na posletku se ponovo sve svelo na isto.Osim svakodnevnih navika tu su i navike koje namece drustvo osnovna,srenja skola,falultet,udaja,deca.Napokon,ako ne ide po redu u sami se smatramo nekakvim cudacima,izdvojenicima od drustva,osobnjakovicima.Nekako mi se cini da bas mi,pisci,dobijamo ovakve epitete. Ali znate sta ako nista drugo imamo mogucnost da stvaramo sopstveni svet sa gomilom raznoraznih likova razlicitih shvatanja i navika i pobegneo bar na kratko od svakodnevnice.A to oslobadja dusu,cini je nezavisnom u ovom svetu gde smo zeleli to ili ne izgleda svi pokorni robovi navika.Nakon sto sam se istusirala na vremenskoj prognozi javljaju da ce ovaj prvi zimski dan biti pravi prolecni.Osmehujem se.Ako  mi ljudi nesto ne promenimo onda ce se barem vreme pobrinuti da to ucini.Odlucujem da preskocim kafu.Takodje ici cu stepenicama umesto liftom...a onda...pa recimo da ne moram danas ni da kuvam.Kupicu  nesto vec pripremljeno. A onda cu svoje dete izvesti tamo gde do sada nismo bili,.E pa radicu u inat zivotu sve, samo da ne bude isto!

Veliko hvala sto ste ponovo bili samnom.Kao i uvek kritike primam samo od Vas jer znam da su jedino one iskrene.

Za danas, recept testenine sa rukolom,przenom pancetom i susenim paradajzom

Potrebno

250 gr testenine(makarona)

10ml maslinovog ulja

1 cen belog luka

50gr poluprzene pancete

50gr polususenog paradjza(ili pire odparadjza)

100n gr rukole

so,biber

permezan

Skuvati i ocediti testeninu.U serpi zagrejati ulje,dodati beli luk(seckani) i seckanu pancetu.Prziti oko 2 minuta.Zati dodati testeninu,pire od paradajza,rukolu,so i biber.Servirati sa listicima permezana.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

PRIGRLITE ZIVOT
2010/12/21,21:07

Dragi moji

Kasno popodne.Novi Sad.Vreme se ponovo poigrava sa nama.Taman sto smo iz ormara izvadili najtoplije jakne i kape iznenada postaje toplije.Resila sam da danas ranije odem u krevet.Negde oko pet stize mi poziv iz firme da moram da hitno dostavim neki dokument ne bi li mogli da mi isplate moju kukavnu platu(prepolovljenu na pola buduci da sam na bolovanju).Vidim da cu ponovo morati da ispitujem lepote zeleznice Srbije.Vec u sest stizem na voz,po prvi put bez tone stvari ali pomalo u panici da li cu stici da predam dokument na vreme.Stize voz.U njemu su plasticna sedista.Radujem se jer se nadam da ce ovoga puta ici 20 umesto 10 km na cas.Gotovo da je prazan.Sem mene u njemu je jedna devojka koja ne skida slusalice sa usiju a naspram mene covek koji nosi punu korpu hrane.Nakon citava dva sata i nekoliko minuta jos uvek sam u vozu.Onaj covek naspram mene(nije da spijuniram ali samo mi se namece)je uspeo da pojede 3 citava sendvica i tonu voca.Verujte mi da uopste ne izgleda punacko.Ponovo shvatam na kakav smo teror sa ishranom mi zene(narocito one koje su presle tridesetu)osudjene.Uporno razmisljam da li cu stici da predam taj papir u firmu kao da mi od toga zaista zavisi zivot.Onda mi dolazi u misli.Citavog zivota nege zurimo i nesto cekamo.Krece vec iz zabavista kada vekamo da krenemo u skolu pa onda u osnovnu pa onda u srednju pa onda da se zakljubimo i nadjeno odgovarajucu osobu i  pa onda dolazi cekanje na posao(to mi se cini nekako najduze) pa onda cekamo da dobijemo decu,pa da ona odrastu...zaprvo nasem cekanju nikada kraja.Osim cekanja zurimo.Zurimo da ne zakasnimo na posao,zurimo da sto pre nadjemo stan,zurimo da dobijemo jos jedno dete.I sada ja Vas dragi moji pitam ima li tu mesta za malo uzivanja?Dok sam zivela sama,zaprvo pre nego sto sam se udala za mog(jos uvek ne zvanicno bivseg) supruga,umela sam da uzivam.Imala sam sitne rituale koji su me cinili srecnim a zbog kojih sam kasnije u braku bila uglavnom kritikovana.Ali Tada mi se nije cinilo da je sve savrseno.Sta ce mi sve to kada nemam osobu koju volim i koja voli mene-mislila sam.Sada vidim da sam gresila.Nisam dozvolila sebi da uzivam uprkos tome sto sam se posvecivala sebi.Zato dragi moji po meni,zivot je jedno veliko cekanje pomesano sa zurbom.Ukoliko ste sami iskoristite to,ne stvarajte osecaj krivice sami sebi(sami ste sebi najveci kriticari) jer bez sitnica koje ce Vas usreciti(a koje jedino sami sebi mozete priustiti)pusticete da zivot protekne pokraj Vas umesto da mu izadjete u susret i prigrlite ga rasirenih ruku.Napokon to je jedan jedini,Vas zivot.Trcecim koracima stizem u firmu zadihana.Predajem dokument.Konacno shvatam,ne bi se nista promenilo i da sam ga predala sutradan.

Dragi moji andjeli hvala Vam sto me i dalje verno pratite.Za kraj Vam pisem recept za pecurke u krem sosu od limuna.

Potreno

50gr  maslaca

50ml maslinovog ulja

2 cena belog luka

500 gr sampinjona

50 ml limunovog soka

125ml slatke pavlake

50 gr vlasca

biber

250gr skuvane palente

Zagrejati ulje i maslac u tiganju ,dodati beli luk i proprziti pa dodati pecurke.Dodati potom limunom sok,slatku pavlaku,vlasac,so,biber i kuvati dok se sve ne sjedini.Sluziti uz palentu.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

 

KO DANAS GLEDA VESTI U SRBIJI?
2010/12/21,12:04
Dragi moji Pre podne.Ponovo sam u poseti kod mojih roditelja.Dakle u Novom Sadu.Televizor je ukljucen iako gotovo niko ne obraca paznju na njega.Voditeljka iscitava turobne vesti trudeci se da odrzi na licu slabasan osmejak.Tek toliko da ne bude namrgodjena.Prisetila sam se kako sam pre neki dan,takodje gotovo citav dan televizor drzala ukljucen(verovatno tek da mi pravi drustvo).Na gotovo svim programima u milion termina objavili su recenicu koji je izjavio predsednik Boris Tadic "Predsednik porucuje da sledeca godina nece biti izborna vec radna".Mozda mi se ova recenica ne bi urezala u secanja da je nisam toga dana cula hiljadu puta.Prvo sto mi je proslo kroz glavu kada sam je cula bilo je pitanje.Za koga ce biti radna godina?Da li za one koji bezuspesno traze poslove prijavljeni na birou ili pak za one koje su otpustili kao tehnoloski visak(a kojih verujte ima sve vise)?Mozda je predsednik mislio da ce godina biti radna za privatnike koji su usled nedostatka posla zatvorili svoja malena preduzeca budici da je drzava od njih uzimala vise nego sto su mogli da zarade.Ali nekako gotovo da sam sigurna da je mislio sve ostale politicare ili pak lopove(akcenat na to da ova dva soja odvajam) u Srbiji koji zasigurno uvek vredno rade na tome da otmu sirotim gradjanima i poslednji dinar i strpaju ga sebi u budzet(ili dzep kako kod zelite).Sto se izbora tice,vec dugo ne izlazim na njih.Mozda zato sto sam uverena da moj glas nece doprineti nicemu a mozda zbog toga i sto gotovo pre svakog glasanja znam kakv ce ishod biti.Jedno je sigurno,ko u Srbiji dodje na vlast ostaje dozivotno tu.Mozda je pak narod prestao da se bori i da veruje da se nesto moze izmeniti,bas kao i ja.Kada sam bila mala period u kome su moji roditelji gledali vecernje vesti smatrala sam najdosadnijim.Obicno sam prekrivala usi dlanovima ili pak trcala u svoju sobu i igrala se sa barbikama cekajuci seriju koja ce uslediti nakon njih.Jedno vreme sam cak pocela da se inetresujem za vesti(bilo je to u vreme dok sam studirala) medjutim vesti sam prestala da gledam u vreme kada su gotovo citave vesti zauzimale pricu u pticjem gripu a najmanje se govoriloo o onome sto nam je vazno.Verujte da se od tada nije mnogo promenilo.I sada bih najradije prekrila usi dlanovima ili izjurila iz kuce.I sada se u vestima govori o svemu ostalom osim o onome sto je najvaznije.Iskljucujem televizor ,odlazim da detetu napravim kucicu od lego kocki i pitam se.Ko jos danas gleda vestu u Strbiji? Dragi moji,znam da Vam ovo nije omiljena tema ali ponekada treba i razmeniti po koju rec o njoj.Veliko hvala sto se bili samnom i sto me verno pratite na mom putovanju do "slobode". Danasnji recept je za ribic u saftu. Potrebno glavica crnog luka veza zeleni 1/2 kg svinjskog ribica instant supa ,lovorov list vegeta so,biber kisela pavlaka Izdinstati glavicu crnog luka sa seckanom vezom zeleni.Dodati svinjski ribic isecen na vece komade i dinstati dok meso ne omeksa.Naliti supom.Posoliti,pobiberiti dpdati lovorov list,vegetu i zgusnuti jednom kiselom pavlakom.Sluziti uz krompir pire ili bareni krompir. Prijatno!!! Voli Vas Vasa Tanjana!!!
HOD PO ZICI
2010/12/20,20:49
Dragi moji Vece.Hladan vazduh polako ispunjava kucu.Postavljam sebi gomilu pitanja.Razmisljam.Za ovih nekoliko nedelja ,koliko vodim ovaj blog,sa Vama sam uspela da se dotaknem raznoraznih tema.Ne skodi medjutim podsetiti sta se trenutno desava u mom zivotu.Napokon,ovaj blog se i vodi pod naslovom KAKO PREZIVETI RAZVOD a ja eto jos uvek nisam uspela da odgonetnem odgovor na to pitanje.Ako se pitate da li se moj (jos uvek ne bivsi)muz vratio-nije.Ako se pitate da li mi je poslao papire za razvod ili sam pozvana na sud(kako je tvrdio da ce uciniti na pocetku vodjenja ovoga bloga)-nije,nisam.Ako me pitate zasto cekam pravi odgovor je neznam,Zaista neznam.Verovatno sam ocekivala da ce se nesto promeniti,nadala se.Sada se polako mirim sa cinjenicom da se to nece dogoditi.U mislima mi neprestano prolazi recenica jedne moje citateljke koja je prokomentarisala da se razvod ne prezivljava,da on treba da prodje sam od sebe.Milion puta sam pomislila kako je ta recenica istinita.Razvod i ne moze da se prezivi.Ja se naprimer nikada necu pomiriti sa time da svome detetu nisam uspela da pruzim porodicu i citavog zivota cu kriviti sebe zbog toga.Svog (jos uvek ne bivseg) supruga ne krivim za ono sto je bilo u braku.Svako se posvadja.Niko nije savrsen.Krivim ga jedino zbog toga sto ne zeli da sa sastane samnom i oci u oci raspravimo neke stvari ma kakav im ishod bio.Kako da okrivljem sebe nakon svega kada ne uspevam da dobijem niti jedan jedini razgovor?Pa opet to cinim.Kao sto je verovatno cinila i svaka zena koja se nalazila na najgoroj raskrsnici zivota zvanoj razvod.Ako me pitate kako se osecam reci cu Vam.Osecam se kao da neprestano hodam po zici ,oprezno,strahujuci da cu svakoga trenutka izgubiti ravnotezu i strmoglaviti se.Ali to ne smem da ucinim.Sakupljam snagu da to ne ucinim.Napokom to dugujem svom neverovatnom andjelu koji donosi srecu u moj zivot . Dragi moji neizmerno Vam zahvaljuem sto ste i ove veceri bilo svedoci mojih misli.Napokon, uz Vase kritike,komentare i nesebicnu podrsku sve se prezivljava lakse,pa i razvod.Ne odlazim sa bloga.Naprotiv,obecavam da cu barem pokusati da Vas ponekad oraspolozim vedrijim temama. Recept za ovo vece je punjeni pileci rolat. Potrebno pileci file 100gr dimljene slanine 50gr graska 100gr kackavalja kasiku senfa persun ulje,so,biber Lente slanine isecemo na sitne kockice i stavimo u veci sud.Dodamo grasak,persun,izrendani kackavalj,posolimo,pobiberimo i promesamo.Parcad filea zaseci na polovine posolimo i pobiberimo.Svako parce filea premazati senfom i istanjiti kuhinjskim cekicem.Na svako parce nanesemo fil,savijemo krajeve ka unutrasnjosti zatim uvijemo u rolat.Rolate poredjati u nauljenu posudu,poprskamo uljem i prelijemo sa 100 ml vode.Peci 60 min na 220 stepeni. Prijatno!!! Voli Vas Vasa Tanjana!
AKCIJE U SUPERMARKETIMA-OPTICKA VARKA?
2010/12/20,11:09
Dragi moji Rano prepodne.Izlazim iz kuce i zaticem morkre trotoare sa kojih se jos uvek otapaju preostali tragovi snega.Ne osecam hladnocu.Samo ,nakon zimske idile posmatrane sa prozora sada sve izgleda nekako ogoljeno i pusto.Odlazim u obliznji supermarket ,buduci da sam shvatila da mogu sasvim pristojno da zivim sama od par namernica ali da je za dete potrebno neuporedivo vise.Napravila sam spisak.To uvek radim kada posecujem markete.U protivnom se ne moze dogoditi da nesto ne zaboravim(kada smo vec kod toga zaboravim i uz spisak ali to nece biti tema danasnjeg posta).Pogled mi se zadrzava na povecem redu.Ljudi se prepiru,guraju.Cak upucuju drugima i po koju uvredu."Zar necete kupiti jaja?Jaja su danas na akciji?" tiho me pita baka nakon sto je odmerila da u mojoj korpi izgleda ima svega osim jaja."Hm pa nisam planirala ali..."Instiktivno idem ka frizideru.Medjutim shvatam da necu doci do jaja ukoliko budem cekala barem narednih pola sata."Morate dobro proveriti.Znate cesto zna da fali i po koje jaje.Ja pre neki dan nisam pogledao i falila su dva" govori mi covek pedesetih godina.Zena iz gomile dovikuje starijem gospodinu koji se usudio da uzme cak 4 kutije "Hej,sta to radite?Zar ne mislite da treba i drugi da kupuju"?Odlucujem da ipak ne uzmem jaja i vracam se na kasu.Istaknuti proizvodi koji su toboze na akciji mi bodu oci.Kao zamadjijana uzimam 3 kesice testenine snizene za po desetak dinara po komadu.Dolazim na kasu te konacno i na red.Kasirka otkucava artikle .Na red stizu testenine.Slucajno pogledam u monitor kase i vidim da testenina kosta dvadeset dinara skuplje od cene koja je bila istaknuta."Da li ova testenina zaista kosta ovoliko"?upitam kasirku zainteresovano."Naravno.Zasto pitate"? "Zato sto je na rafu istaknuta potpuno druga cena" spremno odgovaram."Ah to je cena od juce.Sada vise nije a akciji".Vidim da je njen odgovor jos pripremljeniji.Placam.Ne zelim da se raspravljam.Verovatno ne bih ni zapocela diskusiju da nisam videla cenu na monitoru jer nisam ni primetila.Ali koliko je puta onda tako nesto moglo da mi se dogodi bez mog znanja?Secam se da su mom (jos uvek ne bivsem)muzu naplatili nekoliko puta kilogram necega umesto odredjene gramaze.Moje pitanje je uvek glasilo: zasto ponekada ne mogu da naplate manje?Gledajuci cifre od 9,99 ili 199,9 cini nam se da su cene manje.LJudi(koje osluskujem po marketima)tvrde da smo takav nacin preuzeli od inostranih trgovaca.Ali da li smo od njih preuzeli i toliki rast cena i tako niske plate?Da li proizvodi u marketima na akcijama zaista samo opticka varka,privid kako bi se privoleli naivni kupci ili zaista ima necega istinitog u tome? Dragi moji,uz zahvalnost sto ste se ponovo upustili u virtuelnu raspravu samnom pozdravljam Vas.Takodje zelim da istaknem da kritike primam samo od Vas,mojih citaoca. Recept za danas je predjelo. Paprike punjene sirom potrebno 5 svezih zelenih paprika 400gr sitnog sira 150gr dimljenje slanine origano 250ml paradajz sosa 2 jaja 100gr kackavalja 2 cena belog luka ulje so,biber U sud stavimo sir,dodamo jaja,posolimo promesamo.Paprike kojima smo odstranili semenke napunimo smesom od sira.Punjene paprike redjamo u nauljenu tepsiju cije smo dno prekrili lentama slanine.Preostali fil nanesemo na paprike i poprskamo uljem.Pecemo 15 minuta.U veci sud sipamo paradajz,dodamo sitno isecen beli luk,origano i promesamo.Zapecene paprike prelijemo mesavinom pa dodamo narndan kackavalj,poredjamo preostale lente slanine i pecemo jos 15 min. Prijatno!!! Voli Vas Vasa Tanjana!!!
KO SU DANAS VODITELJI U SRBIJI?
2010/12/19,13:40

Dragi moji,

Rano popodne.Zraci sunca se provlace kroz prozore moga stana .Ne odgovara mi to.Jos uvek nisam dovoljno ojacala da bih primala svetlost.Posto ne slavim Sv Nikolu a nisam ni pozvana na slavu ponovo sam osudjena na televizor.Papazjanija od voditelja koju nudi vikend a koja ukljucuje Ivana Ivanovica,Sanju Marinkovic,Leu kis...navodi me na pitanje ko su danas voditelji u Srbiji i kakve nam to voditelje medijska scena nudi.Jedno vreme(nekako se cini da to vreme jos uvek traje)je bilo popularno da se sa manekenske piste ide direktno na male ekrane i cita vremenska prognoza ili pak vode krace emisije u kojima se ne zahteva ni minimum intelegencije i obrazovanja.Svedoci smo da danas nije potrebno niti obrazovanje niti dobar glas niti recnik niti dikcija da bi se postao voditelj.Kada smo to utvrdili pitamo se sta nam onda ostaje da gledamo?Recimo da smatram da smo isuvise zasiceni voditeljima koje u svoje emisije zovu njihove najbolje prijatelje i grle se i ljube sa njima.Emisija poprima karakter kucne sobe u koje ste svratili u goste.Lazni osmesi i pohvale nikome vise ne prijaju.Zatim imamo voditelje koji ne umeju da sklope niti jednu jedinu pravilnu recenicu a opet,cini se da su njihove emisije(bas kao i rijalitiji o kojima sam pisala) jedne od najgledanijih.Imamo i voditelje ciji bi piskav glas mogao da razbija stakla .Ali i te emisije traju godinama . Predpostavljam da tako ne bi bilo da upravo mi nismo ti koji ih gledaju.Onda pustim Prvu i vidim Ivana Ivanovica.Pomislih.Mozda su Srbiji zaista potrebni soumeni.Oni koji prozivaju,postavljaju skakljiva pitanja,provociraju.Opet cini se da se kod nas sve to radi nekako useljeno i da je vek takvih voditelja zaista kratak.Posto vise gotovo da nema(ili ih ima u malom broju) edukativnih emisija podrazumeva se da ni voditelji ne moraju da budu obrazovani i bogatog recnika.Onda predlazem zabavu.Glasam za Ivana Ivanovica .Za koga glasate vi?Ako ne mogu da naucim onda da se barem malo nasmejem.

Dragi moji,ukoliko ste ostali u svojim domovima ostajem dosledna sebi i pisem Vam recept za moju omiljenu keks tortu.

Potrebno

1 kutija pettit keksa ili piskota

3 pune case mleka

250gr margarina

4 jaja

200 gr secera

4 rebra cokolade

vanil secer

nekoliko kapi ruma

Margarin umutiti sa zumancima zatim dodati secer , otopljenu cokoladu i  nekoliko kapi ruma.Smesu sjediniti sa snegom od belanaca.Keks potopiti u mleko sa vanil secerom i redjati u ravnu posudu te filovati ravnomerno svaki red.Seci kada se ohladi.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!

SV.NIKOLA-POZELI ZELJU
2010/12/19,08:08

Dragi moji

Jutro.Budim se.Ukljucujem televizor sirim zenice pri pogledu na broj koji u levom uglu ekrana ispisuje trenutnu temperaturu u gradu.Otvaram prozor ali ga zatvaram nakon sto me zapljuskuje ledeni talas.Shvatam da je devetnaesti decembar.Sveti Nikola.Ne skodi da se prisetim dogadjaja vezanih za ovaj datum.Da Sv Nikola pada bas na ovaj datum prvi put sam otkrila u srednjoj skoli kada nam je razredni rekao da ispisemo na papirice, na pocetku skolske godine,datum slave koju slavimo.Da,bilo je to davno,onda kada je dan slave ponovo po prvi put posle mnogo vremena poceo da se priznaje za slobodan dan a slava ponovo pocela javno da se slavi.Mnogi od nas nisu imali svoju slavu ili je pak nisu slavili.Vise od polovine razreda ispisalo je 19 decembar-Svetog Nikolu.Ovog datuma se secam i kada sam boravila na Kipru (istina po starom kalendaru) kada sumnogi moji drugari slavili ovaj dan kao svoj imendan.Medjutim mozda cu se ovog datuma najvise secati iz vremena kada sam studirala.Umorna od ispita koji mesecima nisam mogla da polozim na dan kada je po ko zna koji put trebalo da ga polazem (pogadjate bilo je to bas na ovaj datum)na televizoru sam cula kako obavestajavu da je Sv Nikola zastitnik djaka i studenata kako ce se zelja koju pozelimo na ovaj dan ispuniti.Istog trenutka kada sam to cula obukla sam se ,nasminkala i izasla iz kuce uputivsi se ka crkvi koja je bila prepuna ljudi.Pozelela sam da polozim ispit a zatim otisla na fakultet i tamo se zaista desilo cudo-konacno sam ga polozila.I danas sam po budejnju ukljucila televizor.Medjutim za razliku od te godine,danas su jedva i napomenuli da je bas ovog datuma jedna od najvecih slava u Srba.Sve je odradjeno tako stidljivo.Kladim se da ne bih ni primetila da su spomenuli da nisam dobro naculila usi.Ali znate sta ,nije me briga,ponovo cu otici u crkvu,prekrstiti se i pozeleti zelju sa iskrenom nadom da ce se ona ispuniti.Ponekad je jednostavno potrebno da nesto pozelite iz srca a "cuda" se,cemu sam upravo ja bila svedok mogu dogoditi.Vi dragi moji citaoci verovatno slavite slavu ili pak idete kod nekoga na slavu.U svakom slucaju Vam zelim da se dobro provedete .I...nemojte da zaboravite da se prekrstite i pozelite zelju.Mozda ce se ukoliko je pozelite bas na ovaj dan i ostvariti.

Svim mojim citaocima koji slave SVETOG NIKOLU zelim SRECNU SLAVU.

Za kraj recept telecih snicli saltimbocca

Potrebno

telece snicle

maslac

mocarela

zalfija

pola solje belog vina

kokosja instant supa

prsuta

Zagrejati maslac u tiganju,dodati teletinu pa praziti.Zatim izvadite snisle iz tiganja i na svaku staviti po dve sniti prsute,snit mocarele i 2 lista zalfije.Ucvrstiti cackalicama.Ispod vruceg grila peci teletinu oko 2 minuta dok sir ne pocne da se topi.Ponovo zagrejati maslac iz tiganja pa dodati zalfiju i peci oko 1 min.Sipati belo vino i malo supe  pa pustiti da se sos ukuva.Nakon toga preliti snisle .

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!

DA LI SU RIJALITI ZAISTA RIJALITI?
2010/12/18,15:52

Dragi moji

Primecujem da se sneg ponovo igra zmurke sa nama.Cas ga ima cas nestaje kao kakvom magijom.Bila sam kod frizera,isfenirala se,uradila pedikir i manikir i sada sa zudnjom gledam spavacicu kupljenu u Parizu.Prosle zime sam mogla da je nosim.Radijatori su bili vreli .Ove scucurena na kaucu i obucena u duks i helanke mogu samo da je posmatram i premecem dugme na daljinskom upravljacu ne bih li menjala programe.Prva,avala,b92,pink...primecujem samo rijaliti soue.Srvajver,farma,gradim kucu(ili sta vec) pa onda emisije u kojima gostuju oni koji su u njima ucestvovali i beskrajna prica o tome.Kao da su ti rijaliti s.zauzeli sve ekrane i kanale i napadaju nas neprestano ni krive ni duzne.Zeleli da znamo o njima nesto ili  ne mediji nas uporno  obavestavaju.Licno nisam pratila ni jedan.Ali psovke i nedolicno ponasanje sam  mogla da zapazim makar u udarnim reklamama istih.Pitam se gde su nestale sve one edukativne i zabavne emisije i kada je to toliko pocelo da nas interesuje sta se nalazi u necijem krevetu ili necijem tanjiru?Verovatno onda kada smo izgubili sopstveni zivot.Onda kada su zaposlenja zamenila otkazi a izlasci u grad ostajanje kraj malih ekrana zbog nedostatka novca.Onda kada smo poceli da zivimo zivote drugih umesto svoje.I sto ih vise na televiziji daju to ih izgleda sve vise ljudi gleda.Iskreno nisam sigurna kako cu svome detetu jednoga dana moci da objasnim da li je necije ponasanje normalno ili ne kada upravo oni sa negativnim ponasanjem uglavnom postaju idoli mladih i forsiraju se u javnosti.Izgleda da je upravo to nedolicno ponasanje postalo hit.Zabava za milione.Beg iz stvarnog zivota.Ali nakon sto sam(zbog pisanja ovog clanka)jednom od tih soua posvetila citavih deset minuta(previse zaista) shvatila sam da oni verovatno i jesu beg od realnosti.Cini se da je vecina tih rijalitija izreziran a glumci nisu dorasli ulogama koje su im dodeljene.Jedina realnost je njihova kultura koja nakon nekoliko dana ili nedelja zeleli oni to ili ne mora da ispliva na povrsinu nakon sto su je tako vesto godinama prikrivali.Gasim televizor i pustam muziku.Vadim jelkicu iz ormara i ukrasavam je.Zatim uljucujem klimu na grejanje(pa neka ide zivot iako cu se sada pribojavati i racuna za struju!)i oblacim spavacicu iz Pariza.Setkam se u njom po sobi i prkosim snegu sa prozora.Ponekad je najbitnije osecati se dobro u sopstvenoj kozi.Mnogo bolje nego zavirivati u tudje nevesto izrezirane zivote.Gledam u ogledalo i smesim se sopstvenom odrazu.Pored svega sto nas okruzuje najvaznije je zadrzati zdrav razum i prisebnost.

Dragi moji,uz veliku zahvalnost sto ste i ovoga puta bili svedoci mojih misli pozdravljam Vas i zelim Vam prijatno vece.

Recept koji sam izdvojila za ovo popodne je za riblje filete sa vinom i persunom

Potrebno

brasno

biber,so

fileti morske bele ribe

maslinovo ulje

maslac

2 cena belog luka

120ml belog vina

sitno seckani persun

Sjediniti brasno,biber i so i uvaljati u smesu riblje filete.U tiganju na zagrejanom ulju prziti ribu na srednjoj vatri zatim je staviti na tacnu.U tiganj dodati maslac.Kada se rastopi dodati beli luk i proprziti.Zatim sipati belo vino i kuvati na tihoj vatri.Neposredno pred serviranje dodati u sos seckani persun i sluziti sa ribom.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!

KADA SRECA I TUGA IGRAJU SAH
2010/12/18,08:48

Dragi moji

Hladno jutro.Nesto svetlosti ulazi kroz odskrinutu roletnu ali ja je brzo navlacim na prozor.Ne treba  mi svetlost.Ne sada.Ne mogu jos i sa njom da se nosim.Ukljucujem televizor ali jutarnji programi su prepuni vesti o Novogodisnjim predstavama i desavanjima.Ni to mi ne treba.Barem ne danas.Moje srce kao da ponovo pluta na talasu tame.Kao da sam se ponovo pretplatila na racun tuge koji neumoljivo(zajedno sa ostalim racinima)postaje iz meseca u mesec sve veci i veci.Razmisljam kako bi  bilo da se od citavog mog zivota napravi nekakav film.Pri tom ne mislim na film o delu zivota od kada se on  moj(jos uvek ne bivsi) muz pojavio u njemu.Vec na citav zivot.Bilo bi tu zaista svega.Veza,putovanja,slomljenih prijateljstva,razocarenja,drama...Posle nekog vremena zakljucujem da u film ne bi stalo ni delic onoga sto se izdesavalo.Serija mozda.U njoj bi moglo sto vise da se prikaze.Vadim veliku svesku u koju sam ispisivala vazne dogadjaje iz mog zivota a u koju sam prestala da belezim otprilike onda kada sam se udala i zapisujem novine koje su se u medjuvremenu izdesavale.Vagam sa osecanjima srece i tuge.Tuga na posletku odnosi vise poena.Ponekad mi se cini kao da sreca i tuga u mom zivotu igraju sah.Tuga  pokrece crne a sreca bele figure. Sudbinski potezi se povlace kao od sale i smestaju u raznorazna polja.Taj sah mora da je izmislio neko ko je shvatao da zivot zaista cine crna i bela polja a da smo mi ti koji im ponekad dajemo blaze tonove zute i sive.Onda razmisljam ko bi me mogao igrati u tom filmu,ciji bi scenario mogao biti ispisan po uzoru na moj zivot.Dzulija Roberts,Dfenifer Aniston,Heder Loklir...Masta u mome umu doseze cak do Holiwuda.Kejt Holms napokon zakljucujem.Odlazim do prozora i otavaram ga pustajuci da u isto vreme udju cak vazduh i malo svetlosti.To je za mene veliki korak.Napokon sutradan ce samnom biti moj andjeo i upravo od sutradan moje puno radno vreme samohrane majke pocinje.Srecna sam zbog toga.Bela figura ponovo je sahirala crnu.Opet ,zasto se cini kao da se moja osecanja nalaze u nekakvoj prodavnici tuge?Nasmesih se jer shvatih :prodavnica tuge se uvek moze zatvoriti,ili je bar privremeno mozemo pritvoriti i otici na pauzu za rucak dok prodavnica lazi...pa recimo da u nju uvek pristize nova i sveza roba.

Dragi moji,hvala Vam sto ste i ovoga jutra ucestvovali samnom u sahu moje sudbine.Ostavljam Vam recept za subotnji rucak.

Potrebno

maslac

2 cena belog luka

kokosja instant supa

slatka pavlaka

limun

bosiljak zacin

so,biber,vegeta

brasno

pileca prsa

Izmesati  brasno,biber i so  i uvaljati u to piletinu.Zagrejati ulje i maslac u tiganju i peci je na srednjoj vatri te izvaditi iz tiganja.Za krem sos od bosiljka  potrebno je maslac rastopiti na tiganju,dodati mu gnjeceni beli luk ,malo proprziti zatim zatim naliti kokosjom instant supom i dodati pavlaku,sok od iscedjenog limuna i kuvati do kljucanja potpom smanjiti vatru.Pre serviranja dodati zacin bosiljka,so i biber i malo vegete te servirati uz piletinu.

Prijatno!!!

Voli Vas Tanjana!

 

U TRCI ZA INTERNETOM
2010/12/17,18:26

Dragi moji

Tek sto je proslo podne.Oblacim moju novu lepu zimsku haljinicu,nanosim sminku na lice i krecem u grad da se nadjem sa najboljom prijateljicom.Ali pre toga,pomislih u sebi,idem da konacno uplatim adsl jer mi je predhodni modem uzeo muz(iako ne moze da ga koristi na drugom broju).Dosta mi je vise da se petljam sa internet satima i na svu ovu muku se pribojavam i racuna za telefon.Sva vazna ulazim u postu "Da li kod Vas mogu da uplatim adsl"?"Nemoze,mozete na bulevaru" "Ali ovo je bulevar"?pobunih se."Dalje prema centru zar ne vidite da radimo"?drsko mi je odgovorila namrstena sluzbenica i okrenula glavu ka drugoj sa kojom je ocigledno ocijukala poslednju partiju traceva."Ne vidim.Vidim da pijete kafu.Ja jos uvek ne znam gde da uplatim adsl"?"Tamo gde vidite natpis mms"konacno se oglasila druga,za nijansu ljubaznija sluzbenica."Slusajte ne interesuje me mms ,ja zelim adsl"uporno i tvrdoglavo  negodujem.Vidim da se jedna drugoj cere i razmenjuju podsmesljive poglede."Samo Vi idite pravo i naicicete".Konacno se predajem.Nakon nekoliko minuta hoda i skretanja udesno nailazim i uplacujem."Sta zar ga necu dobiti sada"?"Sta da li necete dobiti"?"Pa modem i internet" "Upisacu Vas na listu cekanja" nasmejano mi odgovara."Pozvacemo vas".Razocarano izlazim iz poslovnice.Tama se vec spustila nad grad.U susret me grli poluokicen grad.Vise nije tako romantican.Pahulje vise ne padaju i ne doprinose zimskoj idili a trotoari su ukaljani i klizavi.Konacno srecem meni drago bice ne bi li joj se barem malo izjadala o mom kukavnom zivotu.Prijateljicu sam cak naterala i da ide samnom da uplacije inetrnet sate na broju koji ne postoji(ili koji sam pogresno zapisala) za svaki slucaj da mi sati ne nestanu jer izgleda nista od adsl a danas.Nakon oko sat vremena caskanja zovu me iz telekoma  "Mozete doci,Vas adsl je spreman" .Odusevljena sam .Konacno da se i u Srbiji nesto odradi na vreme."Racun za adsl cete dobiti spojen sa telefonskim"Sluzbenica  mi upucuje sirok osmeh.Oh ne,znaci ponovo cu se pribojavati telefonskog racuna kao seljaci grada.Pruza mi kutiju i ugovor da potpisem."Izvinite znate li vi kako se namesta adsl"?upitah ljubazno."Nemam pojma,meni je namestio sin"ponovo ljubazno progovara i gura mi kutiju pod nos.Trcim ka stanu kroz kaljave trotoare.Lift je ponovo neko ostavio pa idem peske.Ko mi je kriv kada zelim da stanujem na visokim spratovima i imam lep pogled koji nista ne zaklanja.Otvaram vrata stana i halapljivo otvaram kutiju.Uh,tristo kablova i nekakva kutija.I to cak za nijansu razlicita od one sto je bila,koju je moj(jos uvek ne bivsi uzeo).Sto znaci nikako se necu snaci.Listam uputstvo,namestam kablove i mrmljam u sebi.Ako si vec silom prilika sama sebi postala gospodar i time se hvalila,bas ovde na blogu, onda treba da gospodaris i svojim nedacama i problemima.Pri tom nemas ni dete dovoljno veliko da ti pritekne u pomoc.Mogu ja to,tesim se.A onda shvatam da jos uvek imam jos nesto internet sati i brzo se konektujem da bih napisala ovaj clanak i sastala se sa Vama moji dragi citaoci.Konacno,imala sam zivot i probleme i pre nego sto je on moj(jos uvek ne bivsi) muz(koji ga je jos vise zakomplikovao) svratio u moj zivot i  uvek izlazila kao pobednik.Izacicu i sada.Makar morala da zovem nekoga da mi namesti adsl.

Dragi moji,zelim Vam ugodan i lep vikend.Ukliko imate nekoga koga volite poljubite ga i izvedite na veceru.Ukoliko nemate dovoljan je i jedan filmic pa da Vam popravi raspolozenje.

Za kraj pisem recept za predjelo .Tikvice punjene tunjevinom.

Potrebno

4 tikvice

100gr tunjevine iz konzerve

2 jaja

ribani permezan

belo vino

maslinovo ulje

persunprezle

1 cen balog luka

so,biber

Tikvice oljustiti i presecite uzduz na pola.Ocistite im semenke i pripremite sos za punjene.Semenke pomesajte sa tunjevinom,jajima ,persunom,iseckanim belim lukom,sakompermezana,sakom prezla,solju,biberom i malo ulja.Polovine tikvica napuniti smesom i pospite prezlama.Tikvice slozite u vatrostalnu posudu,prelite uljem u vinom,pospite permezanom i prezlama i pecite oko 30 min na 180 stepeni.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

POZORNICA LAZNIH OSECANJA
2010/12/17,07:50

Dragi moji,

Jutro.Bude me nekakvi zvuci koji dopiru iz kuhinje.Ustajem i odlazim da vidim sta se desava.To je moja mama koja je sinoc prespavala kod mene u stanu.Pokusava da mi pomogne da raspremim malecki stan koji lici na nekakv magacin pretrpan stvarima.Govorim joj kako je to ne moguce.U malom prostoru medju gomilom stvari i igracaka od deteta nikada se ne moze napraviti dovoljno mesta.Sta god da premestis ili pomeris prostora je opet malo.Otvaram prozor i hladan vazduh mi zapljuskuje lice.Ne pada sneg ali sve mi se cini da ce ponovo resiti da nam se prezentuje.Ukoliko se pitate sta je u medjuvremenu bilo sa njom,mojim(jos uvek ne bivsim) suprugom,napisacu Vam.Od dana kada sam pocela da pisem ovaj blog i kada mi je rekao da sakuplja papire za razvod braka,nista se nije promenilo.Nikakvi papiri mi nisu stigli.Nisam uspela da sa njim cak ni obavim normalan razgovor.Oci u oci.Onako kako dolikuje ljudima koji su do pre neki mesec ziveli zajedno sa sopstvenim detetom i kovali planove za zajednicku buducnost.Najednom shvatam,mozda on nije kovao te planove.Mozda sam samo bila ja koja je to cinila.Mozda sam se ja kako to cesto umem isuvise zanosila u njima,nadala previse,ocekivala najbolje. Jedna po jedna stvar sada se otkrivaju.Optuzena da sam upravo ja ta koja treba da regulise sopstveno ponasanje i ta koja je gresila,shavatam da je nas brak izgleda citave tri godine licio na nekakvu pozornicu planova pod razlicitim maskama.Na svaki taj moj plan on je imao verovatno svoj koji nije delio samnom .A onda je otisao i ti su planovi poceli da se otkrivaju.Jedan po jedan.Kao na nekakvoj pozornici laznih osecanja.Onda pomislim,mozda sam i ja trebala da stavim nekakvu masku.Mozda bi tako moj brak uspeo da opstane.A mozda,mozda je opet sve ovo negde vec bilo zapisano i samo cekalo da se dogodi.

Dragi moji,neizmerno zahvalna Vasem sve vecem odzivu na moje postove i ovoga jutra Vam prilazem recept za punjeni krompir.

Potrebno

2,3 veca krompira(po zelji)

250gr mlevenog mesa

2 jajeta

so,biber,vegeta,aleva paprika

kiselo mleko

Zapice malo krompire pa ih izdubiti i staviti u foliju.Ostatak (koji ste izdubili)pomesati sa mesom proprzenom na ulju sa zacinima i u sve umutiti jaja pa promesati i napuniti krompire te ih ostaviti da se dopeku.Sluziti sa kiselim mlekom.

Prijatno!!!
Voli Vas Vasa Tanjana!!!

PISANJE i ESTRADNE LICNOSTI U SRBIJI
2010/12/16,16:04

Dragi moji

Popodne.Hladno.Mracno.Tuzno.Uzimam lap top i pocinjem da kucam clanak.Shavatam da  nisam rucala .Za trenutak se zamislim a onda...nisam ni gladna pomislih.Ponovo se hranim pisanjem.Koristim ga umesto jutarnje kafe i cigarete.Koristim ga umesto vecere.Koristim ga i onda kada sam neraspolozena i cini se da mi se sve srusilo.Pomaze.Zaista pomaze.Konacno zakljucujem,sta god da se u mom zivotu desavalo ili desava papir i olovka ce uvek biti tu(da,dobro ste culi jos uvek koristim za pisanje papir i olovku!).Tu da istrpe sve moje radosti i poraze,tu da pomogmu i onda kada niko ne moze.Tu da mi budu najbolji prijatelj i onda kada su ostali odsutni.I pisacu uvek cu pisati.Cak i ako se moji romani nikada ne objave .Cak i ako ne dobijem niti dinar za svoj dugogodisnji rad. Uvek cu pisati.Ali dragi moji,primecujem da je pisanje danas i te kako postalo popularmo medju estradnim licnostima(koji su sami sebi nadenuli tako castan nadimak umetnik).Izgleda da danas oni pisu da bi potvrdili svoju intelegenciju i dokazali da su visoko obrazovani i da umeju jos nesto osim setkanja po televizijskim studijima.Danas izgleda svako moze da napise knjigu i ponosi se time.Kakve su knjige ili da li su ih te licnosti napisale nije izgleda uopste ni bitno.Bitno je da njihovi likovi blistaju na naslovnim stranicama i slikaju se na promocijama za novine.Ali  dragi moji,primecujem jos nesto.Samo od pisanja se u Srbiji ne moze ziveti.Ono mu dodje kao nekakav hobi.Dopuna za neki drugi javan posao.Pravo pitanje je ima li danas uopste pravih pisaca i da li oni mogu da zive samo od svojih dela?Glrdam kroz prozor.Pahulje su ponovo resile da odigraju svoj ples i trijumfuju nad sopstvenom pobedom.Zakljucujem da ipak nisam gladna.Nahranila sam se pisuci ovaj tekst.

Eto toliko dragi moji za ovo hladno popodne.Za kraj Vam ostavljam recept za pileci file  sa kackavaljem.

Potrebno

Pileci file

kackavalj

pavlaka

so ,biber

File posoliti,pobiberiti pa staviti u vatrostalnu posudu,preliti pavlakom pa posuti rendan kackavalj pa sve tako jos jedan red.
prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

MEDJU (NE)LJUDSKI ODNOSI U FIRMAMA U SRBIJI
2010/12/16,08:10

Dragi moji,

Jutro.Sneg vise ne pada.Verovatno je zakljucio da je za sobom ostavio dovoljno tragova.Ljudi polako i oprezno koracaju klizavim trotoarima.Umesto jutarnje kafe ukljucujem lap top i konektujem se na sajt za trazenje posla.Nista.Ponovo nista.Cak i oni na koje bih se mogla projaviti cine  se nekako sumnjivo.Izgleda da ce se opet zavrsiti na tome da sopadam ljude po ulici ili stanovima i nudim im nekakva promotivna putovanja.A onda se prisetim medju ljudskih odnosa u mojoj(jos uvek aktuelnoj iako sam na bolovanju)firmi i spopada me muka.Ukoliko ste citali moj blog primetili ste da sam nekoliko puta napomenula da sam unazadjena zato sto sam rodila dete.To mi,nadam se daje za pravo da malo prodiskutujem na ovu temu.Setila sam se laznih osmeha koji su mi davali lazni prijatelji,tuzakanja sefu,bas kao u osnovnoj skoli i izmisljanja raznoraznih prica od svojih kolega ne bi li sebe stavili u pravi plan.Istina,vreme je tesko.Zaista tesko.Ljudi se neprestano otpustaju a drugi nestrpljivo cekaju u redu ne bi li ugrabili ma koju poziciju.Ali da li im to zaista daje za pravo da podmecu noge jedni drugima i gaze preko leseva ne bi li stigli do cilja?Setila sam kakvu sam mucnunu osecala kada sam kretala na posao i koliko mi je vremena trebalo da se oporavim po povatku u kucu.Da ne pominjem koliko sam samo zamarala svog(jos uvek ne bivseg)muza sa tom temom.Koliko sam samo puta sedela za radnim stolom krijuci suze.Setila sam se koliko se novi ne prihvataju.A onda sam se prisetila i da je moja toboze prijateljica koja je sedela do mene upravo doprinela tome da se unazadim kako bi zauzela mesto na koje su planirali da me postave pre nego sto sam odlucila da rodim dete.Pogadjate,bila je sefova ljubavnica.U medjuvremenu je brzinom svetlosti uspela da zavrsi fakultet(neznam koji se to falultet zavrsava za godiui dana) i postave je za direktora.A ja...pa recimo da ponovo trazim posao.Ali ne sa istim onim entuzijazmom kao nekada.Sada vise necu biti toliko tuzna ni ako ga ne nadjem.

Dragi moji toliko od mene za ovo jutro.Za kraj Vam po zelji moje citateljke pisem recept za piletinu sa kikirikijem.

Potrebno

200gr pileceg filea

glavica crnog luka

50gr ne przenog ociscenog kikirikija

2 cena belog luka

djumbir

brasno,ulje,vegeta,biber

100dl belog vina

soja sos

ljuta papricica

File naseci na kockice i posuti brasnom.Luk iseckati na kolutice.Na ulju propeci kikiriki.Na istom ulju peci i meso(oko 10 min) i ljutu papricicu .Meso i kikiriki vratiti u serpu i izmesati.Brasno umutiti sa vodom i naseckanim belim lukom soja sosom,vinom,vegetom i biberom.Sluziti sa pirincem.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

"SEX I GRAD"-ISTINA ILI ZABLUDA?
2010/12/15,15:02

Dragi moji,

Hladno zimslo popodne.Povrsine prekrivene snegom sada su utabane mnostvom otisaka stopa.Pahulje su utihnule .Medjutim tu i tamo se iskobelja jos koja ne bi li nam nagovestila da se nece tako lako predati i ustupiti mesto kisnim kapima.Stavljam kasetu u video(da ,dobro ste culi jos uvek imam video rekorder!) i pustam jednu od mojih omiljenih epizoda "Sexa i grada".Vec neko vreme pokusavam da otkrijem zasto je ta serija toliko kultna.Zasto su je gledali i zene i muskarci i oni koji su je hvalili i oni koji su je osudjivali.Dok sam sam zivela sa svojim(jos uvek ne bivsim)muzem cesto bih bacila pogled  na cetiri drugarice koje su sa nama nekoliko godina delile svoje zgode i nezgode i tada bi nas razgovor krenuo otprilike u ovom pravcu."Ovo je najgluplja serija ikada napisana" rekao bi on ne skrecuci pogled sa ekrana."Nije.To je bas jedna od najiskrenijih serija.Toliko puta sam se nasla u slicnoj situaciji kao glavne junakinje" "Da ,samo sto one sve imaju oko cetrdeset godina a prezivljavaju ono sto si ti sa dvadeset" "Trideset i nesku!"ispravljala sam ga."Sve jedno serija uopste nije realna .Tako ne zive Amerikanke i ne oblace se tako!" "Zasto onda ne prestajes da je gledas"?konacno bi trijumfovala.Sada ne mogu da se ne zapitam koliko u "Sexu i gradu"zaista ima istine?Svi smo voleli Keri ok,ali odakle jednoj kolumnistkinji toliko novca i kako su sve one uvek uspevale da srecu bogate muskarca i oblace se po visokoj modi?pitanja naviru u moj um.Da li je moj(jos uvek ne bivsi)muz bio u pravu?Da li su te zgode i nezgode zaista zaprvo dozivljavale dvedesetogodisnjakinje a u seriji junakinje imale po trideset i nesto zbog ciljne grupe gledaoca?I da li NJijurcanke zaista tako izgledaju i tako se oblace?Da ne pominjem Sarlot koja gotovo nista nikada nije radila a opet je imala novca za najlepse kostime.Dobro,Kendas Busnel se obogatila.Uspela je da pokrene sasvim novi trend i donekle osvoji publiku istinitim pricama iz zivota ali da li mislite da je citava serija zabluda za narod sirom sveta?Kako god bilo ,ja i dalje gledam jednu od mojih omiljenih serija.Pogledala sam i oba filma.Mozda i nije istina,cesto sam uspevala da kazem svom (jos uvek ne bivsem )suprugu ali ljudi i nece da im se servira cista istina.Ona je suvise deprimirajuca.Uostalom koliko nas ima prilike da vidi ili kupi takve krpice.Zasto se onda ne bi zavalili u fotelju i barem na tih pola sata uzivali u njima?

Dragi moji,hvala sto se bili samnom.Hvala za Vase iskrene komentare koje mi upucujete.Napokon ima li vrednijeg poklona za nas pisce od nasih citaoca?

Za ovo popodne dajem vam recep za jelo koje odvec podseca na pravo Kinesko jelo,a koje sam danas sama osmislila i isprobala.

Potrebno

1/4 glavice kupisa

pola praziluka

1 sargarepa

nekoliko sampinjona

50 gr stisnjene sunke

200 gr spageta

vegeta,biber,ljuta aleva paprika(po zelji)

Na ulju proprziti kupus naseckan na kockice ,praziluk takodje i rendanu sargarepu.Krckati sve neko vreme pa dodati nasecene sampinjone i kockice sunke te pobiberiti i dodati prstohvat ljute aleve paprike.Dok se to przi,posebno skuvati i ocediti spagate zatim dodati sa ostalom smesom u toganj i promesati.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

 

VELIKO SPREMANJE
2010/12/15,08:26

Dragi moji

Jutro.Otvaram oci i gledam kroz prozor.Sneg je prekrio citav bulevar a pahulje i dalje veselo skakucu u vazuhu.Pogled mi sara po spavacoj sobi.Shvatam da je mom stanu potrebno jedno veeeliko spremanje.Mislim se kako je bolje da to sto pre ucinim ,ne bi li u Novu Godinu usla barem malkice rasterecenija.Onda shvatam,pored velikog spremanja stana potrebno mi je i veliko raspremanje misli i osecanja u sopstvenoj glavi.Potrebno je da gurnem u fioku sva ona osecanja koja me cine tuznom a na police izvadim ona koja me usrecuju.Eh kad bi tako moglo.Kada bi sem po stanu mogli malo da pospremimo i po nasem umu.Za trenutak se prisecam kako je bilo prosle godine u ovo vreme.Moja beba bila je isuvise nemirna da ostane kod kuce pa smo izlazile na sneg i led i po nekoliko puta dnevno ne vidjajuci u okolini niti jednu drugu majku sa detetom.Shvatam.Tada sam jos uvek mislila da sam mogla sve.U zivotu se valjda odigra taj prelomni momenat.Momenat kada shvatimo da ne mozemo da promenimo svet ma koliko se trudili.Da zaprvo na puno stvari ne mozemo da uticemo.Da ne mozemo cak ni sopstveni zivot da uredimo onako kako bismo zeleli.To osecanje povredjuje najvise od svih.Moracu da se potrudim da bas njega gurnem u fioku i zakljucam kljucem koji cu nakon toga namerno izgubiti.Da li i Vama ponekad nedostaje osecanje koje ste tako cesto imali dok ste bili mladji?Onda kada ste ubedjeni da ce sve nevolje brzo proci a vase zelje se jednoga dana ispuniti?Onda kada verujete da ce sve ispasti dobro?Elem,ubrzo shvatam da vreme ne ceka.Bilo bi najbolje da se prihvatim krpe i usisivaca.Osecanja ce se verovatno raspremiti sama od sebe.Vremenom.Onda kada najmanje ocekujem da cu uciniti veliko raspremanje po njima.

Dragi moji,uz sneg najvise prija fondi ili kuvano vino.Oba je najbolje okusiti u drustvu,znam.Ali ponekad Vase najbolje drustvo treba da budete Vi sami.Najpre naucite da sami sebi budete najbolji prijatelj.Tek tada ce se dogoditi da Vas i drugi prihvate kao takvog.

Posto sam Vam recep za fondi,ako dobro pamtim vec dala, evo i recepta za Nica salatu.

Potrebno

glavica zelene salate

250gr pasulja iz konzerve

crvena paprika

150gr paradajza

krastavac

1 glavica crnog luka

konzerva tunjevine

2 tvrdo kuvana jaja

so,biber

Rasporedite listove zelene salate u veliku posudu.Preko njih stavite pasulj,isecenu crvenu paprikuparadajz,krastavac,crni luk,tunjevinu i jaja.Prelijte uljem i zacinite.

Prijatno!!!

Voli Vas Vasa Tanjana!!!

«Prethodni   1 2 3 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu